Drømmer du om et hjemmestudie? Her er en guide til at komme igang!

0

Det kan tit virke uoverskueligt at skulle købe udstyr hjem til et hjemmestudie, og alt for mange af os lader passionen og gnisten for vores hobbyer forsvinde, når vi støder på en mur, og er forvirrede omkring hvordan vi nu kommer videre. Er du bolig-ejer med plads, og er musik din hobby? Så er et hjemmestudie sagen! Her vil jeg gå over noget pris-venligt udstyr, der burde kunne sætte gang i gnisten igen, og give dig lyst til at skabe!

Mange ting skal købes ind, når det studie skal grundlægges, og nok den vigtigste del af et (moderne) studie, din DAW (digital audio workstation). Om du er til computerspil, høj musik, eller bare læser alt for mange nyheder, så er computeren centralt i ethvert hjem, og sådan er det ligeledes i studiet. Uanset om du er til PC eller MAC, er der rigeligt med gode programmer at hente, når det angår musikproduktion. En vigtig detalje omkring selve din computer er at den skal have en ordentlig processor, og så meget RAM som du kan slippe afsted med (Jeg vil foreslå mindst 8 GB RAM), hvis bare disse to kriterier er opfyldt, så sidder du godt.

DAW:

Nu kan du søge efter, og installere dit foretrukne produktionsprogram. Det skal siges at man nemt kan finde gratis programmer, såsom ”Audacity” eller ”Garage Band” (Mac eksklusiv), men, disse har kun en brøkdel af de funktioner og muligheder som et betalt program har. Jeg mener derfor at man lige så godt kan investere i noget med det samme, som man også vil få gavn af i længden.

Til elektroniske musikere vil jeg forslå enten programmet ”Reason” eller ”Ableton Live”

Til All-around optagelser (bands mm.) Er ”Pro Tools” verdens mest brugte program, men der er mange alternativer at finde, såsom ”Cubase” og ”Logic”

MEN!

Lydkort:  Mange gode og prisvenlige lydkort findes. Mange af disse har oven-i-købet ofte deres egen DAW der kommer gratis med deres produkt. Oftest vil du få en gratis eller ”demo” version af denne DAW, enten på disk, eller som download, ved køb. HER er hvor jeg vil foreslå at starte. Disse DAW’er har som oftest næsten alt hvad den betalte udgave af programmet måtte have, og langt mere indhold end de gratis-programmer der ellers kan opstøves. Alt i alt et solidt mellem-led, og kan ofte fås gratis, sammen med et produkt som du alligevel har brug for. Win-win.

Personligt holder jeg meget af ”Presonus” lydkort og software. En god, billig start med alt hvad du behøver ville være noget såsom denne lille, billig og kompakt, med 2 udgange, Phantom power, og sættes i med USB. Mere simpelt bliver det ikke.

Mikrofoner:

Her kigger vi to billige mikrofoner der har bevist deres værd om og om igen.

Til instrument-optagelser bliver det simpelthen ikke bedre end en ”Shure SM57” (HER er et fint lille bundt). Denne mikrofon bruges til at optage instrumenter (specielt guitar) af alt fra de største og bedste navne i branchen, hele vejen ned til teenageren i sit soveværelse. Det kan ikke fås bedre for pengene. Disse kan bruges til både guitar, bass, trommer, og blæseinstrumenter.

Så bør vi også kigge på en vokal-mikrofon! Der er mangt og meget at vælge imellem, men efter min mening, til god pris, og god lyd, bliver det ikke meget bedre end ”RØDE”. ”RØDE” producerer mikrofoner i alle pris-klasser. Mit råd til en god start, ville være noget som dette. NT1-A er en udmærket vokalmikrofon, og ikke specielt dyr. Den tager 48V Phantom Power, og kan findes i næsten alle små studier.

Til lytning:

Okay så! Nu har vi så midlerne til at skabe musik. Men vi skal jo også kunne høre det ordentligt! Uden ordentlig lyd, er det umuligt at høre det egentlige resultat af hvad du har siddet og bakset med. Hertil bruges enten monitors/højtalere eller hovedtelefoner. Hovedtelefoner er uden tvivl den nemmeste (og billigste løsning), da monitors også kræver at du sætter diverse former for lydfælder og lydisolering op i dit hjemmestudie. Dette er uden tvivl en god idé, men måske lige rigeligt for nogen der bare gerne vil i gang med at skabe noget musik. Så her vil jeg tale om høretelefoner.

Dette lyder måske fjollet, og du tænker ”Jamen, jeg har da allerede et par gode høretelefoner”. Sagen er den at høretelefoner der sælges til fornøjelses-brug, dvs. til at lytte til musik med, næsten altid ”Farver” lyden. Dette vil sige at visse frekvenser af hvad du hører bliver forstærket eller formindsket, for at få en ønsket effekt. Det er derfor at du kan købe hovedtelefoner der specifikt er markedsført til lytning af Technomusik, eller til Heavy Metal. Ligeledes kan der til spil som LoL (League of Legends) eller poker, findes høretelefoner designet til specifik brug.

Til musik-produktion, skal du bruge høretelefoner med ”Flad EQ”, dette vil sige at de er designet til IKKE at farve lyden, og derfor får du et tydeligere bilede af den musik du sidder og producerer. Her er der uoverskueligt meget at vælge imellem, til enhver pris-klasse. Kvaliteten begynder at blive stærk omkring de 1000 kroner. Jeg vil foreslå noget i stil med dette. Et solidt par hørebøffer, der giver dig præcis hvad du har brug for.

Og med disse, burde din lille studie-opsætning være komplet. Du kan optage både instrumenter og vokaler, i en hæderlig kvalitet. Der er self. Mange alternativer til hvert enkelt råd jeg har givet, og produkt jeg har foreslået, og hvis interessen er der, vil jeg da også råde enhver nysgerrig sjæl til selv at undersøge hvad der måtte være det rette for dem.

Syng en sang, og spil hjertet ud.

Share.

Leave A Reply