Sådan vedligeholder du en nem have

0

Selvom du ikke har tid eller lyst til at bruge mange timer om ugen på havearbejde, kan du godt få en smuk og spændende have alligevel. Det gælder bl.a. om at dække jorden og plante nemme planter.  Mange haveejere elsker deres have, men har ikke tid til at passe den. Derfor bliver haven måske anlagt lidt halv-kedeligt, fx som en græsplæne omgivet af hække. Men haven behøver ikke at være kedelig for at være nem at passe. Det kan sagtens lade sig gøre at få en mere spændende, smuk og blomstrende have med dufte, farver og oplevelser året rundt, selvom du ikke har ret meget tid til havearbejde. Vær dog opmærksom på, at der ligger en del arbejde i at omlægge haven, medmindre du overlader arbejdet til en professionel anlægsgartner.

Brug tid på din græsplæne

Det er en udbredt misforståelse, at en græsplæne er nem at passe. En græsplæne skal slås ca. 26 gange om året, og det tager måske en time hver gang. Dertil kommer den tid, det tager at stikke kanterne, fjerne mos og andet ukrudt, gøde og vande. Du kan nå langt ved at bruge den samme tid på at passe andre typer bede. Samtidig får du en have med meget mere variation, end den en græsplæne kan byde på.

 

Accepter ukrudtet

Hvis du vil have en nem have, handler det også om at acceptere, at der vokser bellis og mos i græsplænen. Hvis du lægger dig i hængekøjen og ingenting gør i haven, vil den gro til – først i ukrudt og siden i krat, og til sidst vil haven springe i skov. For at blive en glad og tilfreds haveejer gælder det om at finde netop den balance mellem kultur og natur i haven, som passer til dine ønsker og drømme for haven – og ikke mindst til din tid og lyst til havearbejde.

 

 

Share.