Sådan gør du, hvis du har mus i boligen

0

Særligt i de kolde sæsoner søger mus mod varmere områder for at finde føde og bygge rede.

Musen har en nærmest enestående evne til at tvinge sig vej ind i vores boliger. Faktisk kræver det ikke mere end en sprække på størrelse med en mønt, før musen kan klemme sig igennem.

Da musen søger varme og lettere øde områder, er garage, skur og ikke mindst hjemmet udsatte zoner, når udetemperaturen er lav, og der må findes nye opholdssteder for musen.

Sådan opdager du musen

Når du har mus i dit hjem, har du sikkert allerede en god mistanke om det. Måske du føler, at der er noget, der kravler på loftet, i væggen og under gulvbrædderne? I så fald kan det ofte være mus, der er på spil.

Mus er af natur meget sky, så du ser dem oftest ikke direkte. De efterlader dog visse spor, der er tydelige. De primære er naturligvis deres ekskrementer, som du hurtigt finder flere steder i huset, når først musen har bygget rede og er etableret.

Musen er desuden kendt for at gnave i alt fra møbler til ledningsnet, hvilket også efterlader tydelige mærker.

Sådan agerer du præventivt

Som nævnt kan mus komme ind i hjemmet fra selv meget små sprækker. Dem skal du lukke af for, hvis du vil undgå musens tilstedeværelse. Det betyder blandt andet, at du foruden at lukke sprækker, også skal lukke af for åbninger ved ventilationskanaler. Det kan du f.eks. gøre med en rist.

Har du kælderrum skal du ligeledes sørge for at døre, vinduer og skakte er lukkede af. Skal du åbne vinduer til udluftning m.m., bør du installere et fint trådnet, så der er lukket af bag det åbne vindue.

Det kan selvsagt være svært at sikre sig, man har lukket 100 % af, men det er den eneste præventive metode.

Husk også, at dette skal gøre i garage, skur m.m., hvis du ikke ønsker musen finder derind.

Hvis musen er kommet ind

Hvis musen først er inde i boligen, skal den bekæmpes, før den ødelægger isolering, ledninger m.m. eller udgør en smittefare.

Du kan bekæmpe musen ved at:

  1. Opstille fælder. Fordelen er, at det er billigt og nemt at gå i gang med, men ulempen er, at der ikke er garanti for, du fanger alle mus. De lever derfor videre i hjemmet.

Undgå som udgangspunkt at bruge gift – særligt hvis der er andre dyr i huset.

  1. Du kan ringe til en skadedyrsbekæmper. Fordelen er, at de er eksperter i at drive mus ud af huset, men ulempen er, at det ofte er dyrt, samt at deres brug af evt. giftstoffer kan medføre, at musene dør spredt i hjemmet. Der kan derfor opstå efterfølgende lugtgener fra deres lig.
  2. Brug ultralyd til bekæmpelsen af mus på loftet. Fordelen er, at det er billigt, nemt og hurtigt samt at alle mus flygter fra huset. Ulempen er, at eksperter kalder metoden for virkningsløs, hvilket dog ikke er sandt, hvis man spørger forbrugerne, der roser maskinen for dens virkningsfulde effekt.

Husk altid at desinficere områder, musen menes at have været i kontakt med.

Share.

Leave A Reply