Hvorfor skal du overveje solceller? Det skal du, fordi det er en energivenlig måde af lave elektricitet på. Solceller producerer nemlig elektricitet via solens stråler. Et solcelleanlæg kan sættes op flere steder på din bolig. For eksempel på facaden, taget eller på jorden. Nogle benytter det som et alternativt tag eller facadebelægning eller som solafskærmning.
Hvordan fungerer solceller?
Hvert år får jorden omkring 120.000 terawatt solstråler. Det svarer til 20.000 gange mere end jordklodens befolknings energiforbrug. Solceller og solvarmeanlæg bliver ofte anskuet som værende det samme. Men der er en forskel. Solvarmeanlæg producerer varmt vand, mens solceller producerer elektricitet. En af de store fordele ved solceller er, at det er en forureningsfri energimetode, som omdanner solens stråler til elektricitet, hvis man altså ser bort fra det der går forud for solcellernes fremstilling. Det vil sige selve installationen, transport og produktionen af solceller, som desværre er en forureningskilde.
Generelt set så kan dagens solceller omdanne omkring 20% af lysets energi til elektricitet.
Der findes to forskellige typer af solcelleanlæg. Disse er henholdsvis:
- Nettilsluttede solcelleanlæg
- Off-grid solcelleanlæg
Off-grid betegnes også som stand-alone solcelleanlæg og er altså ikke tilsluttet elnettet, men benytter batterier til at få strøm. Det mest udbredte er solcelleanlæg er nok nettilsluttede solcelleanlæg, som indgår i husets energisystem.
Sådan er solcellerne typisk fordelt i et solcelleanlæg
Solceller er oftest fordelt i moduler, som indbefatter omtrent 36-72 solceller. Ser man på et solcellemodul, så består dette af tynde siliciumplader, som er loddet sammen. Disse plader kaldes så for solceller eller med et lidt mere nørdet ord fotovoltaiske celler. Sidstnævnte betegnelse kommer af foto som er lig med lys, og voltaisk betyder elproducerende.
Når sollyset rammer solcellemodulerne, kan der produceres strøm. Styrken afhænger dog af selve modulets størrelse og solens intensitet.
Vil du skabe energi på en mere energivenlig måde, er solceller en ideel løsning.