Økonomiske fordele ved at være gør-det-selv mand

0

Er du tømrer, murer eller har du blot altid været god til at ordne ting i hjemmet? I så fald kan det måske glæde dig, at du rent faktisk sparer mange penge, sammenlignet med personer, der bliver nødt til at hyre en håndværker hver eneste gang, der er noget i hjemmet, som går i stykker eller ikke virker optimalt. I denne artikel kan du læse mere om fordelene ved at være gør-det-selv mand.

Så meget koster en håndværker i timen

For at sætte nogle tal på, hvor mange penge man rent faktisk sparer ved at kunne ordne de fleste håndværksmæssige ting i hjemme selv, kan man benytte timelønnen til en gennemsnitlig håndværker. Under den antagelse, at man har brug for en håndværker 5-10 gange om året og servicen i hvert tilfælde varer et par timer, er et nogenlunde estimat, at den gennemsnitlige dansker modtager en faktura på 10-20 timers håndværksmæssig arbejdskraft per år. Ifølge allroundbyg koster en tømrer 525 kr. incl. moms i timen.

Med udgangspunkt i ovenstående antagelser, sparer du som gør-det-selv mand op til 10.500 kr. per år ved at klarer de løbende opgaver i husstanden selv. Ved større byggeprojekter, hvor man kan klare størstedelen selv, er besparelsen selvfølgelig langt større. Det er dog ligeledes vigtigt at medtage, at den tid som man selv lægger i projektet er tabt fritid, der ellers kunne være brugt på afslapning eller hygge med familien. Besparelsen er derfor ikke 100%, da man også bør tillægge sin fritid en værdi.

Servicefradraget

Servicefradraget er for håndværksmæssige ydelser 12.200 kr. i 2019 ifølge Skats egen hjemmeside. Fradragets værdi er 27%, hvilket er ensbetydende med, at du ved at benytte fradraget fuldt ud sparer 3.294 kr. Dette fradrag giver et større incitament til at hyre en håndværker frem for at udføre arbejdet selv. Sagt på en anden måde medfører dette fradrag, at man sparer mindre ved at være gør-det-selv mand.

Ekstra udgifter som gør-det-selv mand

Slutteligt er det rent faktisk også en række af ekstra udgifter ved at være gør-det-selv mand. Først og fremmest vil det for mange kræve en investering i et værksted, samt en masse værktøj inklusiv værktøjsvogn af høj kvalitet. Dette er ikke billigt og kan sagtens løbe op i mange tusinde kroner, hvilket betyder, at det på kort sigt faktisk ikke er en god forretning at ordne tingene i huset selv. Måles værdien dog over en levetid bliver besparelsen dog mange tusinde kr. Det betyder, at de personer, der godt kan lide at ordne tingene selv også finder en stor værdi i selve håndværkets udførelse. Værdien er altså ikke kun besparelsen til håndværkeren, men i lige så høj grad den fornøjelse det er at være uafhængig af andre og kunne gøre tingene selv.

Share.

Leave A Reply