Hvilket materiale skal jeg vælge til træloftet?

0

Hvis du står skal vælge et materiale til dit loft og valget står mellem trælister, rustikbrædder eller andre materialer, så skal du læse med her. Vi gennemgår nemlig fordele og ulemper ved de forskellige muligheder for at få det flotteste loft i boligen. Som udgangspunkt er et træloft konstrueret af trælister eller rustikbrædder og forekommer hyppigst i sommerhuse, villaer og parcelhuse fra 1960’erne og 70’erne. Man vælger som regel mellem to forskellige løsninger – trælister eller rustikbrædder. De var hver især deres gode og dårlige elementer som gennemgås her.

Hvad er forskellen på lister og brædder?

Der er egentlig mange ligheder mellem trælister og rustikbrædder. De er begge nemme at montere og koster ikke det hvide ud af øjnene, når det skal laves. Som nævnt i introen passer træloftet primært ind i parcelhuse, sommerhuse eller villaer fra 1960-79. Ubehandlet vil begge materialer også virke meget mørke, men med en gang hvid maling giver man mulighed for åbne rummet op. Der er dog også lidt forskelligheder i de to materialer. Rustikbrædderne er i gennemsnit en smule billigere end listelofter, men man kan spare en hel del, hvis man selv skære sine lister på en bordrundsav.

 

Se mere om bordrundsav her: http://haveunivers.dk/bordrundsav-test

 

Man kan sommetider være heldig at støve tilbud op, hvor rustikbrædderlofter koster 200 kr. pr. kvadratmeter for ludbehandlede materialer. Normalprisen på rustikbrædder er dog et sted mellem 250 og 350 kroner. Hvis man er på jagt efter listelofter kan det koste omkring 250-550 kr. pr. kvadratmeter – og prisen kan altså helt komme an på, om man man er ejer af en bordrundsav og kan klare beskæring og montering på egen hånd. Her skal det dog nævnes at prisen alene er for materialerne og altså ikke for eventuelle håndværksmæssige omkostninger.

 

 

Hvad skal man holde øje med, når man køber materialer til træloftet

En af de absolut største fordele ved lister og brædder til loftet er, at de både er billige og nemme at montere. Dog er en af de ting som man skal have et øje på, når man som forbruger køber materialer til træloftet er træets kvalitet. Specielt hvor mange knaster, der er i træet, er en vigtig faktor for dets håndterbar- samt holdbarhed. Tilmed har knaster også tilbøjelighed til at falde ud, og det skal man altså også have med i sine overvejelser, når man køber materialer til træloftet. En anden ting man kan tjekke er, hvorvidt materialerne er behandlede når man køber dem. Hvis ikke de er behandlede inden køb skal man nok overveje at gøre det inden monteringen. Derfor bør man altså have en kritisk tilgang, når man vælger materialer, så man ikke kun har et øje på prisen. Loftmaterialernes kvalitet, har altså også noget at skulle have sagt – så kort sagt: hvis noget tilbud er for godt til at være sandt. Ja, så er det højest sandsynligt fordi, at brædderne eller listernes kvalitet ikke kan skabe den ønskede kvalitet for et træloft. Det er vigtigt i forhold til at kunne vedligeholde træloftet i fremtiden.

 

 

Share.

Comments are closed.