Herskabslejligheder – Derfor er de stadig in

0

Stuk, lysekroner og højt til loftet – Herskabslejligheder har altid været in, og det er de stadig i dag, selvom de er af gammel stil. De findes typiske i de større byer såsom København, Århus, Odense og Aalborg.

De fleste herskabslejligheder blev bygget på et tidspunkt, hvor byernes befolkningstal eksploderede – altså i urbaniseringens første tid, som var i midten og slutningen af 1800-tallet. I denne tidsperiode blev byerne store og tætbefolkede – størstedelen af de større byers befolkning, herunder arbejderfamilierne, boede i små lejligheder på 25-30 kvadratmeter, og her er altså også tale om familier med flere børn. Denne størrelse gjorde sig dog ikke gældende i herskabslejlighederne.

 

Herskabslejligheder blev skabt til rigere familier med tjenestefolk – det er derfor, at køkkenet som oftest ikke er placeret tæt på stuen, men i den anden ende af huset, så tjenestefolkene kunne lave mad uden at forstyrre familien. Herskabslejlighederne er utrolig rummelige og koster mere end gennemsnittet at opvarme, når de sammenlignes med moderne byggeri.

 

På trods af flere minusser, er der stadig den dag i dag stor efterspørgsel på de såkaldte herskabslejligheder.

Lysekroner, stuk og i det hele taget bare luksus

 

Den store efterspørgsel på herskabslejligheder, som ses i dag, hænger sammen med den udstråling, som lejlighederne har – nemlig luksus. Denne luksus betaler du dog også for, hvis du vælger at købe en herskabslejlighed, men du får så også mange værelser, højt til loftet, større vinduespartier, franske døre, parketgulve og stuk med i købet. En cocktail på luksus om så at sige.

 

Denne stil kan være dyr og svær at efterligne, men med lidt god vilje kan der dog godt implementeres en herskabslejlighedsstemning i din lejlighed eller i dit hus til billigere penge.

Skab en herskabslejlighedsstemning i dit hjem

 

Du har måske ikke mulighed for at bygge flere værelser på din lejlighed eller på dit hus, måske har du heller ikke helt så højt til loftet, som en herskabslejlighed har. Men du behøver altså ikke selv, at bygge din egen herskabsvilla eller købe en herskabslejlighed for at implementere stemningen og stilen i dit hjem. Køb flamingostuklister, stukrosetter til loftet og en lysekrone til at hænge over spisebordet.

 

Lysekroner kan fås til meget få penge i dag, og stuklister og stukrosetter vælter bestemt heller ikke dit budget. Implementer disse sammen med sarte beige- og jordfarver, et plankebord eller måske endda et mørkt træbord og nogle mørke trækommoder købt i genbrugsbutikken, nogle panelgardiner og nogle sølvlysestager. Disse møbler, interiør og finesser vil med sikkerhed implementere en herskabslejlighedsstemning i dit hjem.

Share.

Leave A Reply