Har du mistanke om skimmelsvamp i dit hjem?

0

Skimmelsvamp er et meget sundhedsskadeligt udbrud af små svampe, som forringer dit hjems indeklimaet gevaldigt. Skimmelsvampe vokser alle steder i naturen og tiltrækkes af overflader, der har været fugtige gennem en længere periode. Deres sporer spredes med vinden og kommer derfor ind i dit hjem, når du lufter ud.

Skal du så være bange for at lufte ud? Nej. Det er blot vigtigt, at du er opmærksom på, hvis der pludselig dukker grønne, brune, sorte eller hvide pletter op i dit hjem.

 

Undgå skimmelsvamp i dit hjem

Skimmelsvamp dukker typisk op, der hvor det er mest fugtigt. Du skal derfor især være opmærksom på fem steder i dit hjem:

 1. Kælderen – I og med at en kælder ligger under jorden, vil den konstant være præget af fugten herfra. Fugt kan meget hurtigt tiltrække skimmelsvampens sporer, og din kælder er derfor i stor risiko for at få skimmelsvamp.
  Det er derfor meget vigtigt, at du husker at lufte ud 2-3 gange dagligt i cirka 5-10 minutter – men kun når temperaturen i kælderen er varmere end udenfor. Når sommervarmen lukkes ned i din kolde kælder, skabes der kondensvand, som skimmelsvamp tiltrækkes af.
 2. Vindueskarme – Har du vinduer, som ikke isolerer optimalt, og glemmer du ofte udluftningen, dannes der kondensvand på indersiden af ruden. Gentager det sig ofte nok, dannes der skimmelsvamp.
  Husk derfor at lufte ud! Hvis du har gamle vinduer, kan det være en god idé at undersøge om de trænger til at blive skiftet ud med et godt isoleret vindue.
 3. Hjørnerne – Husets hjørner er særligt udsat, da det oftest er her, der ikke er isoleret ordentligt. Når kulden har mulighed for at trænge ind, og varmen derved siver ud, dannes der kondens. Dette problem ses ofte i huse bygget i 1930’erne til 1950’erne.
  Dukker skimmelsvampen op i et hjørne, men ikke er større end 20×20 cm, kan det holdes nede med et svampemiddel. Skimmelsvampen vil dog ikke forsvinde, før kuldebroen fjernes helt! Det kan derfor være en bedre investering at isolere hjørnerne.
 4. Badeværelset – Badeværelset er det rum i huset, som bliver udsat for mest fugt. Du vil derfor næsten uden undtagelse opleve skimmelsvamp i rummet.
  Hold skimmelsvampen på afstand ved at lufte ud både under badet og efter. Derudover er det vigtigt at fugerne holdes tørre og rene.
 5. Loftrummet – Det er ekstremt vigtigt, at loftet er korrekt isoleret. Der kan være mange grunde til skimmelsvamp i loftrummet. Isoleringen kan sidde for tæt på taget, der kan være for mange ting på loftet, taget kan være utæt osv.
  Har du derfor mistanke om skimmelsvamp i loftrummet, er det vigtigt, at du får det tjekket! Her kan det være optimalt at få en rådgiver til at vurdere hvor og hvad, problemet er.

 

Få skimmelsvampen fjernet

Skulle du gå hen og finde skimmelsvamp i dit hjem, er det vigtigt, at du får det fjernet hurtigst muligt, da det blandt andet kan forårsage kroniske sygdomme. Samtidig kan fugten ødelægge konstruktionerne, og dit hjem kan i værste tilfælde blive ubeboeligt. Find din rådgiver til at fjerne skimmelsvamp her.

 

Share.

Comments are closed.