Gør det selv: Slib din egen bordplade

0

Indhold på side:

Dette er sponsoreret indhold

Trænger din bordplade til nyt liv, så bør du prøve at slibe det. Efter flere års brug vil en bordplade af træ helt naturligt begynde at se slidt ud, men med en simpel slibning og en god omgang olie, er bordpladen så god som ny. Du kan sagtens selv slibe din bordplade, hvis du har det rette udstyr til det, men du kan også altid få en professionel fagmand til at slibe bordplade for dig. Det sikrer dig et flot og jævnt resultat, som du vil få glæde af i mange år.

Materialer og udstyr – Det skal du bruge

Til slibning af en træbordplade er det nemmeste at købe eller leje en elektrisk sliber eller rystepudser. Det gør arbejdet utrolig nemt, og du slipper for at bruge alle din kræfter på slibningen, da maskinen gør det hårde arbejde. Til maskinen skal du bruge tre forskellige slags sandpapir med forskellig korntyper, gerne korn 80, 120 og 240. Det er en god idé at anvende sikkerhedsbriller og høreværn, da slibning af bordplade både støver og larmer en del. Når bordet er færdigslebet skal det have olie, så det kan holde i mange år. Bordolie kan både fåes i natur eller farve, såsom hvid, brun eller sort. Du skal bruge en slibeklods med poleringspude til at fordele olie, men køb gerne en ekstra eller to. Til slut skal du købe et par klude, som skal anvendes løbende til at rengøre bordpladen og til en afsluttende polering.

Det skal du huske, inden du sliber din bordplade

Du skal altid huske, at bordpladen skal være helt ren, inden du sliber den. Det er for at undgå, at skidtet bliver slebt med maskinen rundt på bordet og ødelægger overfladen endnu mere. Tag derfor en klud og tør bordpladen grundigt af for skidt og snavs, som det første i din arbejdsproces. Dernæst bør du afdække eventuelle håndvaske, komfurer og tilstødende skabe og vægge med malertape, så de undgår at blive ridset, mens du arbejder med maskiner og sandpapir.

Påbegynd slibningen af bordpladen

Når al forberedelsen er klaret, kan du begynde at slibe din bordplade. Start med det groveste sandpapir, korn 80 og slib hele bordpladens overflade i årernes retning. Når du har en jævn overflade på hele bordpladen, hvor alle ridser og hakker er slebet væk, kan du gå op i sandpapir korn 120, slibe hele overfladen igen og slutte af med sandpapir korn 240, som giver en fin blød overflade. Arbejd hele tiden systematisk og med rolige bevægelser. Et flot resultat kræver tid og grundig arbejde. Inden du sliber kanter og hjørner, kan du støvsuge slibestøvet væk, så det er nemmere at se bordpladens overflade. Anvend en slibeklods, kantsliber eller løs sandpapir til kanter, hjørner og de sidste små detaljer.

Afslut med olie og pudsning

Når bordet er færdigslebet, skal det tørres grundigt af med en klud, så bordpladen er helt ren for støv. Dernæst kan du roligt fordele olien i et tyndt lag med en poleringspude, hvor du sørger for grundigt at massere olien helt ned i bordpladen. Det er med til at sikre, at bordpladen er modstandsdygtig mange år i fremtiden. Giv bordpladen 5-10 minutter til at suge olien, inden du tørrer overskydende olie af med en klud. Afslut med en polering med roterende bevægelser og du har nu en bordplade, så god som ny.

Share.

Comments are closed.