Et brag af et redskab

0

Mange forbinder sprængning med store siloer og bygninger, der væltes til lyden af et brag, som giver ekko i kilometers omkreds. Det er også tilfældet mange steder, når større bygningsværker, kraner og meget mere skal destrueres.

Men faktisk er sprængning meget mere end store sikkerhedsafstande og høje brag. Det er nemlig en præcisionsteknik, der kan udføres meget nøje – også i helt almindelige boliger.

Sprænger fra kælder til kvist

Det er til tider helt overset, men faktisk er sprængning en god metode, der kan bruges i forbindelse med boligbyggeri og ombygninger – og altså ikke kun på tonstunge ting.

Tag gulvet som eksempel. Skal der lægges varme i et betongulv i privaten eller skal virksomheden have lavet plads til en elevatorskakt, så kan det være et langt og hårdt arbejde at få fjernet det solide betonfundament – også med brug af trykluftsbor etc.

Der er dog også mulighed for at sprænge gulvet bort. Og på trods af at det lyder voldsomt, kan moderne sprængteknik klare arbejdet med stor præcision. Ovenpå en simpel beregning klargøres der en passende sprængladning og lægges beskyttende puder og fiberdug over området – så der ikke er risiko for at sprænge fragmenter op i luften. Der holdes naturligvis også en sikkerhedsafstand, men derudover er det blot at sprænge. Herpå kan cementen let fragtes væk, og der skal nu bare finpudses, for at hullet passer behovene.

Metoden egner sig dog til langt mere end blot gulve. Også i haven bliver bambusbuske sprunget bort og natursten bliver fjernet effektivt, så haveejere kan komme til. Det er trods alt lettere at flytte en pulveriseret masse end en mange hundrede kilo tung sten.

En metode, der vinder frem

Selvom metoden som nævnt er ny, er den stadig mere og mere efterspurgt blandt entreprenører, der søger hurtige, effektive og tidsbesparende løsninger, når de udfører nybyg eller ombygningsprojekter.

Metoden sparer vigtig arbejdskraft og vil helt sikkert vinde mere og mere frem efterhånden som flere får kendskab til dens eksistens på en mindre skala end de helt store sprængningsopgaver.

Share.

Leave A Reply