Eksperimentér med sous vide

0

Køkkenmaskiner har været fast inventar i de danske køkkener i mange år. De hjælper med den daglige madlavning, og alt fra mikroovnen over kaffemaskinen til blenderen gør hverdagen nemmere. I de seneste år er mange andre typer køkkenmaskiner dog også flyttet ind i de danske hjem. Vaffeljern, toastmaskiner, ismaskiner og soda-streams er bare nogle af dem, og de gør hver især madlavningen lidt sjovere. Ofte er de også et stort hit ved børnene.

Det seneste skud på stammen er sous vide, som dog mest er for voksne. Sous vide er en måde at tilberede maden på, som er blevet meget populær de seneste år. Metoden blev for alvor udviklet i 70’erne og går kort sagt ud på, at man tilbereder maden ved lav temperatur og i vakuum. Det kan lyde meget mærkeligt, hvis man ikke lige kender til metoden, men sous vide er kendt for at give særdeles velsmagende resultater.

Tilbered kød og grøntsager perfekt

I praksis betyder sous vide, at du tilbereder kød og grøntsager i et vandbad, som har en konstant, lav temperatur. For kød er temperaturen ofte omkring 51-55 grader, så kødet ikke overtilberedes. Den lave temperatur betyder, at kødet bliver perfekt tilberedt hele vejen igennem, så du undgår den meget store forskel i tilberedning, som man ofte får på en almindelig pande. Efter opholdet i sous viden skal kødet blot brunes på panden, så du får en lækker stegeskorpe.

Grøntsager skal ofte have en højere temperatur end kød i sous viden, op til 84 grader. Samtidig tager tilberedningen længere tid end i ovn. Til gengæld bliver smagen mere intens, og i modsætning til ved kogning, skyller man ikke vitaminerne ud af grøntsagerne.

Hvad kræver sous vide?

Sous vide kan enten laves i en dertil indrettet maskine eller med en sous vide stick, som kan bruges sammen med en almindelig gryde. Uanset hvilken metode du vælger, skal du dog også bruge en vakuumpakker, som alt mad skal igennem inden tilberedningen. Det sikrer, at maden bliver tilberedt helt perfekt, uden at blive påvirket af vandet. Samtidig gør det det muligt at krydre og marinere råvarerne, så de får ekstra smag.

Der findes et stort udvalg af Sous vide-udstyr på nettet, så du kan finde lige den type, der passer dig. Se for eksempel her.

Kun fantasien sætter grænser

Når man først kommer i gang med sous vide, er der næsten ingen grænser for, hvad man kan lave. Mange forskellige typer mad kan tilberedes ved lav temperatur, og det er også muligt at tilberede nogle råvarer ved så lav temperatur, at man får et helt anderledes resultat end ved almindelig stegning, bagning eller kogning.

Share.

Leave A Reply