Efterse dit tag og spar dyre regninger

0

Det værste en husejer kan komme ud for, er dyre uforudsete skrækregninger! Disse opstår typisk omkring husets større elementer. F.eks. i forbindelse med behovet for nye døre og vinduer, ny isolering eller tagarbejde!

I dagligdagen har vi en god forståelse i forhold til, om vores døre og vinduer er pæne og holder tæt, og om det trækker ind eller vi har kuldebroer. Men hvad med taget? Vi kommer jo af naturlige årsager ikke derop, men det kunne faktisk redde pludselige udgifter. Derfor skal du tjekke det!

Hold øje med taget

Hvis det løbet ind med vand i din stue, ser du det med garanti og gør noget ved det. Man hvad sker der, hvis der blot trænger vand ind og det bliver siddende i isoleringen eller går i brædderne på loftet? Sådanne tilfælde kan udvikle sig til råd og svamp, som kan blive meget dyrt. Desværre ser vi først disse situationer, når det er for sent, og skal der udskiftes store dele på husets bærende konstruktioner, bliver det en dyr fornøjelse. Derfor skal du efterse taget for små utætheder, der kan give store regninger – ikke mindst fordi, forsikringen kan nægte at erstatte, hvis de vurderer, at skader skyldes misvedligeholdelse.

Kig her

For de fleste vil det sikkert være første gang, de skal efterse deres tag. Og som ikke-fagmand kan det udfordre.

Først og fremmeste kan du se på dit tag udefra. Er det fyldt med mos og alger, er det i sig selv ingen katastrofe. Disse kan blot rengøres med en overfladebehandling. Det vigtigste er, at det bliver gjort! Hvis ikke kan rødderne gro ned i dine tagplader, hvilket kan føre til frostsprængninger, der med tiden kan ødelægge tagpladerne, så de skal skiftes. Foruden af holde taget sundere, vil den løbende algebehandling også gøre det pænere, hvilket kan have indflydelse på salgsværdien.

Hvis du ønsker at kontrollere dit tag inde fra, skal du mærke efter utætheder og kuldebroer. Kan du ikke dette, kan du få en tagmand eller isolatør til at komme og udføre en termografisk fotografering, der måler temperaturforskelle. Hold desuden øje med åbenlyse ting som utætheder, der har ført til vand i træværket o.l.

Hvis skaden er sket?

Hvis skaden allerede er sket, skal du have lavet taget hurtigst muligt. I mange tilfælde kan de repareres, men nogle tilfælde kræver nyt tag for at beskytte huset.

Husk at kontrollere dit tag løbende og bestil en fagmand til opgaven, hvis du ikke er tryg ved selv at stå for gennemsynet.

Share.

Comments are closed.