Boliglån for førstegangskøbere

0

Indhold på side:

Et boliglån er for alle en stor beslutning og derfor det en stor fordel for dig at bruge energi på at undersøge, hvordan du optager det lån, der er bedst for dig.

Det er altid en god idé at søge rådgivning, når du skal optage et boliglån, men hvis du som førstegangskøber føler dig lidt på bar bund, kan du herunder læse om nogle gode tips og huskeregler, som hjælper dig med at forstå dine valgmuligheder inden for boligkøb.

 

Hvordan skal du finansiere dit boligkøb?

Først og fremmest skal du vide, at din boligfinansiering kan sammensættes på flere forskellige måder. De forskellige låntyper, du kan benytte dig af, kommer alle med hver sine kendetegn. Men de har én ting til fælles, hvilket er at finansiere dit boligkøb. Du skal dog være opmærksom på 80% – 15% – 5%-reglen, som du kan læse mere om herunder.

 

Lån op til 80% gennem et realkreditlån

De første 80% af boligens værdi kan du låne gennem et realkreditlån. Kort fortalt, er et realkreditlån en slags låntype, som udstedes af realkreditinstitutter. Lånet finansieres ved, at realkreditinstituttet sælger nogle obligationer, som har sikkerhed i din bolig. Det beløb, realkreditinstituttet tjener ved disse salg, får du til at finansiere dit boligkøb med.

Banker kan reelt set også finansiere et boligkøb på denne måde – enten ved selv at sælge obligationer eller ved at få et realkreditinstitut til at gøre det for dem. Dette bliver dog ikke brugt lige så ofte som realkreditlån.

Hvis du vil ud af din aftale om et realkreditlån, uden at tabe penge, skal du opsige realkreditlånet til kurs 100. Dette kan gøres i forbindelse med, at der er en termin på lånet, eller hvis du skal refinansiere dit lån.

Vil du indfri lånet på et andet tidspunkt, skal du tilbagekøbe de obligationer, som finansierer dit realkreditlån. Obligationerne bliver handlet på det finansielle marked, og har dermed den markedskurs, som svarer til deres aktuelle værdi. Det betyder, at du kan ende med at betale et større eller mindre beløb, end det beløb, du lånte til din bolig.

Hvor risikovillig er du?

Når det handler om realkreditlån, findes der overordnet set to typer lån; det fastforrentede og det variable lån. Når du skal vælge mellem disse, skal du blandt andet overveje, hvordan du tror renten vil udvikle sig fremover samt hvor villig du er til at tage en risiko.

Det fungerer nemlig sådan, at ved et fastforrentet lån er du sikker på, at din rente er det samme hele vejen gennem din lånetid. Dermed undgår du at tage risikoer og du undgår en stigende ydelse.

Et variabelt lån kan derimod være fordelagtig for dig, hvis du tror renten falder. Dog risikerer du også, at renten stiger, og dermed får du også en stigende ydelse.

Vi anbefaler, at du snakker med en rådgiver om de forhold, der kan have betydning for, hvad du bør vælge, hvis du er i tvivl.

 

Lån 15% som banklån

De næste 15% af boligens værdi har du mulighed for at låne som et banklån. Denne type lån vil typisk have en højere rente end realkreditlånet. Dog kan du lettere komme ud af denne aftale, da man blot skal indfri gælden på lånet. På denne type lån kan du heller ikke risikere at tabe penge grundet udsving i lånets kurs.

 

De sidste 5%?

De sidste 5% af boligens værdi, skal du selv kunne stille til rådighed. Det er nemlig kun er muligt at låne op til 95% af boligens værdi. Dette er blandt andet for at mindske risikoen for dig selv, hvis du, af den ene eller anden grund, på et senere tidspunkt bliver tvunget til at sælge din bolig, og du ikke kan sælge boligen til samme beløb som du har lånt for. Derfor er de 5% en slags risikomindskelse for dig.

Share.

Comments are closed.